happyshrimp.blogg.se

2014-10-14
15:05:39

Inredning i Räkakvarium

Vilken typ av inredning (bottensubstrat, växter, rötter, stenar mm.) man bör ha i sitt räkakvarium beror helt på vilken räkart man tänkt ha i det. En del bottensubstrat och stenar påverkar vattenvärdena åt det ena eller det andra håller när det gäller t.ex. pH.
 
Om man tänkt sig crystalräkor (Caridina cantonensis var. crystal red/black eller taiwan) så bör man välja någon typ av pH-sänkade soil som bottensubstrat. Det finns många olika soilsorter att välja på bl.a. EBI gold shrimpsoil, Fluval stratum, Shirakura red bee sand, Oliver Knott nature soil & akadama soil. De finns i lite olika färger men vanligast är mörkbrun/svart förutom akadaman som är rödbrun i färgen.
 
 
Bilden visar akvarier med EBI gold shrimp soil
 
 
Bilden visar ett akvarium med Akadama soil
 
 
Väljer man att köra på en Neocaridina variant som inte kräver ett lägre pH så funkar de flesta vanliga grus/sand-sorter. Själv använder jag mest Rådasand i någon mindre storlek mellan 1,2-3mm. Något man dock bör passa sig för är svart finkornig sand/grus då de oftast innehåller metaller samt gärna blir väldigt kompakt. Vilket resulterar i att det efter ett tag bildas giftiga gaser i bottensubstratet som lätt tar död på både bottenlevande fisk samt räkor. Så hur snyggt det än må vara med svart gistrande grus så är det inget bra val.
Även Tigerräkor (Caridina cantonensis var. tiger/ blue tiger/ deepblue tiger/ black tiger funkar ypperligt bra på Rådasand då de klarar sig fint runt på ett pH runt 7-7,5.
 
Sen kommer vi till utstickarna bland räkorna, Sulawesiräkor. De har helt andra krav på pH än "de vanliga" dvärgräkorna och vill ha ett pH på runt 8-8,5 ungefär. Då föredrar jag att använda mig av rådasand som jag sedan blandar ut med korallsand då korallsanden är kalkrik och hjälper till att hålla pH:t högre.
 
Bilden visar ett Sulawesiakvarium
 
Som ni ser så är det ganska stor skillnad i val av övrig ingredning också när det kommer till sulawesi akvariumet, Sulawesiräkorna vill ha en stenig miljö med många gömställen. De vill även ha en högre temperatur än de "vanliga" dvärgräkorna, någonstans runt 27-29grader är optimalt för dessa och då sjunker också valen av växter till ett sådant akvarium. Stenarna jag har använt mig av i Sulawesiakvariumet är "Dragonstone" som även den är kalkrik och hjälper till att hålla pH:t lite högre. Därav är den heller inte så passande i ett akvarium där man tänkt ha t.ex. crystalräkor.
 
Till de "vanliga" dvärgräkorna funkar de flesta växterna, olika mossor är omtyckt av räkorna så det är något jag ser som obligatoriskt i mina akvarier. Olika typer av löv är också något räkorna gärna vill ha i sina akvarier. Vill man plocka själv så funkar t.ex. Ek- & Boklöv att använda sig av, vill man däremot inte plocka själv så finns det en del olika alternativ även där. Den vanligaste och mest populära lövsorten man kan köpa är Catappalöv (syns i några av akvarierna på bilderna ovan). Löv har en anticpetisk verkan och är därmed väldigt bra att ha i sina räkakvarium.
 
Det här var några små enkla tips på hur man underlättar att hålla de vattenvärden räkarten man tänkt hålla kräver, om man inte vill köra med t.ex. osmosvatten för att få till rätt värden.
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: